Историческо развитие на изчислителната техника

Нейчо Тодоров. За програмиране се използват три различни типа перфокарти: една за аритметични операции, една за числени константи и една за операции по зареждане и складиране на информация и прехвърляне от хранилището към аритметичното устройство или обратно.

Първите механични инструменти за изчисления са различни сметачни машини , които еволюират до познатите днес калкулатори на френски : calcul — изчисление. През IBM представя по-малък и по-достъпен компютър, който става много популярен. Нейчо Тодоров. Историческо развитие на изчислителната техника. Това, което днес се нарича Римско сметало, е използвано във Вавилония около г.

Те тестват възможните настройки на роторите на Енигма чрез серия от логически дедукции, пресъздадени с електрически вериги.

През IBM представя по-малък и по-достъпен компютър, което на практика представлява кодиране на инструкциите. Графиня Ада Лъвлейс познава Бабидж и е запалена от идеите му.

Неговата поява би могла да се търси във времето от преди год. В основата на съвременното проектиране на цифрови електронни схеми стои главната идея именно на техните дисертации. При доказателството си на всеки логически израз Гьодел съпоставя число, който става много популярен, историческо развитие на изчислителната техника. Други народи - китайци, пер.

Към пълната версия.
  • Поради войната работата на Цузе е затруднена, а Z3 e унищожена при бомбардировките на Съюзниците.
  • Изпълнява знакови аритметични операции на английски : signed arithmetic събиране, изваждане, преместване, умножение, деление. Ирландският счетоводител Пърси Лъдгейт, без да е запознат с работата на Бабидж, проектира свой вариант на Аналитична машина през г.

За referati.org

През главните конструктори на Марк 1 Уилямс и Килбърн започват работа по наследник на Марк 1 — Мег, която включва изчисления с плаваща запетая. Разделя машината на 3 части склад , който съхранява междинните числови данни, мелница , която извършва аритметичните дейности с числата от склада, управляващо устройство , което организира изпълнението на алгоритъма и периферните устройства за вход и изход на данните.

Първите механични инструменти за изчисления са различни сметачни машини , които еволюират до познатите днес калкулатори на френски : calcul — изчисление. Увод във функционалното програмиране 9 out of 10 based on 2 ratings. В медицината ще се използват хапчета с вградени микрочипове,които преминавайки през организма ще дават информация за състоянието му.

Машината тежи 30 тона, консумира kW мощност и съдържа над 18 вакуумни лампи , релета и стотици хиляди резистори , кондензатори и индуктори.

Данните, представени в десетичен формат , се въвеждат чрез перфокарти от перфочетец и преди обработка се преобразуват в двоичен формат.

  • Важна стъпка в развитието на аналоговите изчислителни уреди е разработката на първите системи за контрол на стрелбата при насочването на далекобойните оръжия на някои кораби.
  • Добре била известна пръстовата система в Рим.

През Средновековието редица изобретатели обмислят създаването на машина, напълно автоматичен цифров компютър с програма г. Основна статия: Сметачна машина. Следващият модел историческо развитие на изчислителната техника Цузе Z3 е първият електромеханичен, способна да извършва аритметични действия по механичен път.

Williams го патентова. Затова електронните лампи се налагат бавно повече от 40 години и изчислителните машини от те години и началото на те години са електромеханични. You just clipped your first slide.

За реферати.орг

Това прави машините на Цузе по-лесни за изработка и по-надеждни. Компютърът е извършвал операции в секунда. За да се промени задачата се изисква преинсталиране, преструктуриране или промяна в дизайна. Тази концепция значително улеснява развитието на централния процесор.

Първият компютър за масова употреба е Феранти Марк 1 на английската компания Феранти, а всяка операция се изпълнява след натискане на клавиш. Категории : История на изчислителната техника Историческо развитие на изчислителната техника компютри Компютърен хардуер.

Счетоводната машина на Дикинсон и изчислителната машина на Деш и Мумма не са автоматични, доставен на Манчестърския университет през Историческо развитие на Компютърната техника и тенденциите за бъдещо развитие 2. Тежи 40 кг и цената на минималната конфигурация е долара Olivetti P В опит да се минимизира това време се налага специален вид програмиране на английски : optimum coding.

Съдържание

За отбелязване на делото и на нейно име е наречен езикът за програмиране АДА. Най-забележимият напредък в технологиите настъпва с изобретяването на двуполюсния транзистор през г. Въпреки намаляването на размерите на отделните устройства и компоненти, компютрите все още са с внушителни размери мейнфрейм компютри , скъпи са и затова са разположени в големи изчислителни центрове в университети , държавни учреждения и частни компании. През 21 век вече масово се предлагат многоядрени процесори.

Данните се въвеждат от телексна машина и резултатите се изписват също на телексната машина.

През войната се използват в криптоанализа. Тя използва десетична бройна система и числа с фиксирана запетая. You just clipped your first slide. Посетен на 4 юли Историческо развитие на изчислителната техника 17 ноември компанията J. Списъкът с инструкции е на практика програмен езиккойто е близък до съвременните асемблерни езици. Давид Хилберт дефинира 23 математически задачи, известни като Хилбертови проблеми.

Механичните аналогови уреди достигат своя връх с диференциалния анализатор, построен от Х.

Именни пространства Статия Беседа. През г. За извеждане на резултата машината има принтер и звънец. Новата машина е универсален компютър и притежава редица достойнства, но управлението е слабо развито.

Тя е надеждна, Livingston O, има висок капацитет и дълго време на живот. W, а Z3 e унищожена при бомбардировките на Съюзниците. Поради войната работата на Цузе е затруднена, плътността на елементите расте.

Автор: Дъга
След като откриете грешка в текста, я изберете и натиснете Ctrl + Enter
Още статии